Okullarda ilk ders zilinin çalmasıyla beraber Kütahya’daki 10 binlerece öğrenci ders başı yaptı. Yeni eğitim öğretim yılı töreninde konuşan Vali Musa Işın, önemli tespit ve uyarılarda bulundu
Vali Musa Işın, İlköğretim Haftası dolayısıyla Akkent Mahallesi’ndeki Milli Eğitim Vakfı Halime Erkan İlkokulu’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, eğitimin önemli bir mesele olduğuna, sürecin öğretmen veli işbirliğiyle yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Vali Işın, konuşmasında şunları söyledi: “Sadece okullarda değil, okul dışında da çocuklarımızı şekillendiren çok büyük etmenler vardır. Çok büyük inkişaflar söz konusu. Sadece öğretmenlerimize yükü yükleyerek bu işin altından kalkamayız. Mutlaka velilerimizi bu işin içine katmamız lazım. Çevreyi bu işin içine katmamız lazım. Çevreden, aileden soyutlanmış, sadece okula hapsedilmiş olan bir gençliği biz yetiştiremeyiz. Okullarımızın mutlaka aile iş birlikleri vardır. Bunları çok aktif hale getirelim. Evleri ziyaret edelim, aileleriyle konuşalım. Velilerle konuşalım. Çocuğun şekillenmesi ancak ilköğretim seviyesinde olabilir. Ve bununla baş edemeyiz aynı şekilde. Hep öğretmen veya devlet bu işi halletsin diyoruz. Büyük bir sıkıntıyla da karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çocuklarımız elimizden çok rahat bir şekilde koparılabiliyor. Herkesin elinde telefon var. Herkesin elinde cep telefonunda internet var. Verdiğimiz emek, günlerce, saatlerce verdiğimiz emek 10 saniyede, 10 dakikada, 1 saatte heba edilip gidiliyor. Dolayısıyla velilerin ailelerin sorumluluğu öğretmenlerden çok daha fazladır. Birbirimizi kandırmayalım. Mutlaka aile iş birlikleri filan vardır, aile birlikleri vardır okullarımızın. Bunları çok aktif hale getirelim. Evleri ziyaret edelim. Aileleriyle konuşalım. Velilerle konuşalım. Çocuğun şekillenmesi ancak ilköğretim seviyesinde olabilir. Sözümüz ancak 15-16 yaşına kadar yani ortaokulu bitirene kadar geçerlidir. Ondan sonra sözümüz geçerli değildir. Hepimiz çocuk sahibiyiz. Hepimiz çocuk büyütüyoruz. Dolayısıyla biz bu süreç içerisinde kendi çocuklarımıza bu değerleri aktardığımız takdirde muvaffak olabiliriz. Yoksa muvaffak olamayız.”
Eğitimde değerler eğitiminin büyük öneme sahip olduğuna da işaret eden Işın, şöyle devam etti: “Sadece pozitif ilimlerle de yol alamayız. Pozitif ilimlerin yanında son zamanlarda değerler eğitimi olarak ifade ettiğimiz sistemi de dahil etmek suretiyle iki kanatlı ve iki kollu gitmek gerekiyor. Ahlaktan yoksun bir neslin bize bir faydası yoktur. Biz bunun çok örneklerini gördük. Hem pozitif bilimleri, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih vesaire pozitifi vereceğiz. Hem de bizim kendi milli ve manevi değerlerimizi vermek. Ahlaktan yoksun, sözüne itibar edilmeyen, emanete hıyanet eden, konuştuğu zaman yalan konuşan, devlette görev aldığı takdirde, devletin malına, mülküne ihanet eden, bireylerin yetişmesini hiç kimse istemez. Çok güzel eğitim almışsınız. Kendi aranızda otorite olmuşsunuz. Ama bazı ahlaki değerlerden yoksunsanız, size verilen emanete hıyanet ediyorsanız, toplumda itibarınız yoksa itibarsız hale gelmişseniz bunun çok fazla bir kıymeti yoktur. Onun için insanın sadece aklen doyurulması değil, aynı zamanda ruhen de doyurulması gerekir. Bizim ıskaladığımız meselelerden bir tanesi budur. Biz insanlarımıza ruhen bir eğitim ve doyum vermek zorundayız.”
Yeni eğitim öğretim yılına başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit de Kütahya’daki 595 eğitim kurumunda 91 bin 672 öğrencinin ders başı yaptığını söyledi. Başyiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir toplum medeniyet sahasında ne kadar yol almak isterse eğitim o kadar önem vermek zorundadır. Sevgili çocuklar geleceğe dair kurduğunuz her hayalin, bu doğrultuda yaptığımız her çalışmanın öznesi sizlersiniz. Okul sizin eviniz, öğretmen ve arkadaşlarınız ise ailenizdir. Okulda öğretmenlerimizin rehberliğinde bilgiyi, iyiyi, doğruyu ve güzeli öğrenecek hayata hazırlanacaksınız. Sizlerle iletişim kurmanın dünyanızı paylaşmanın birçok yolu var. Oyun bu yolların en doğalı. En güzel olanıdır. Sizler sevgi, saygı, dostluk, paylaşma, yardımlaşma, kurallara uyma gibi pek çok sosyal ve kültürel değeri, oyun ortamlarında, geleneksel oyunlarımızın içerisinde öğreniyorsunuz. Bu kapsamda bizler de ilimizdeki okullarımızın bahçelerini geleneksel oyunları çocuklarımız doyasıya oynayabilsinler diye onlara uygun hale getirmeye başladık. Sizler de kendinize ve oyunlara mutlaka zaman ayırın. Kitapları başın başucunuzdan eksik etmeyiniz. Azmettiğinizde başarı mutlaka beraberinde gelecektir. İhtiyaç duyduğunuz her an yanınızda olduğumuzu ve sizlere güvendiğimizi unutmayın. Kıymetli öğretmen arkadaşlarım. Eğitim bir millet davasıdır. Bu davanın başrolü olan sizler bilen, öğreten, doğru yolu gösteren, terbiye eden rehberlersiniz. İnanıyorum ki sizler çocuklarımızı. Usta bir sarraf hassasiyetiyle önce kendilerine sonra ailelerine ve nihayetinde ülkemize faydalı bir nesil olarak yetiştirmek için üzerinize düşen görevi yapmaya devam edeceksiniz. Yavrularımızı bu kutlu vatan toprağına aşık milli ve manevi değerlerimizi benimsemiş, ahlaklı bireyler olarak yetiştirmek sizlerin gayreti, sabrı, fedakarlığı ve sevgisiyle mümkün olacaktır. Maarif davamızın eli, ayağı, her şeyi olan sizlere canı gönülden başarılar diliyor, bu yolda yapacağınız her çalışmanın destekçisi olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”
Törende halk oyunları ekibinin gösteri sundu. Protokol üyeleri öğrencileri sınıflarında ziyaret ederek onlara başarı dileklerini iletti.
MERVE AKGÖZ