‘Uyuşturucu ile mücadele tüm toplumu ilgilendiriyor’

726

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğünden, uyuşturucu ile mücadele günü dolayısıyla yapılan açıklamada uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı ile mücadelenin toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiği bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak kabul edildiğini hatırlatarak, uyuşturucu madde bağımlılığının tüm dünya genelindeki toplumların temel sağlık sorunlarından biri olduğu belirtildi.

Uyuşturucu maddelerin yaşattığı sorunlar kullanılan maddeye göre değişmekle birlikte genel itibariyle bütün maddelerin bedensel zararlara yol açtığı ifade edilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Beyne etki etmesi nedeniyle sinir hücrelerinde doğrudan harabiyete neden olabilir, AIDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hayatı ve toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara kapı aralayabilir. Çaresizlik, yalnızlık, umutsuzluk gibi duygulara yol açarak depresyona ve benzeri ruhsal hastalıklara yol açabilmektedir. Ayrıca madde kullanan kişiler ekonomik kayıplar, aile ve arkadaş desteğinin kaybı, işsizlik ve suç işleme gibi sosyal sorunlarla baş başa kalabilmektedir. Bireylerin uyuşturucu madde kullanmasındaki etkenler çok çeşitlidir. Bu etkenleri; psikolojik etkenler, kültürel etkenler, aile ilişkileri, kalıtımsal etkenler, çevresel etkenler (işsizlik, sosyoekonomik düzey), maddeye erişilebilirliğin kolay olması ve sosyal etkenler olarak ifade edebiliriz. Özellikle geleceğimizin teminatı gençlerimiz daha çok merak duygusu, arkadaş baskısı, sorunları çözmede başka yol bulamadıklarında ve kendini kanıtlama duygusuyla madde kullanmaya başlayabilmektedirler. Bu nedenle uyuşturucuya karşı özendirici davranışlardan kaçınarak, gençlerimize bir sorun karşısında nasıl davranmaları gerektiğini ve kendi hakkını koruyarak ‘hayır’ demeyi öğretmeliyiz.”

Uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı ile mücadelenin toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiği de kaydedilen açıklamada, “Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından aktif hale getirilen teknolojik imkânlar aracılığıyla uyuşturucu ile mücadelede kalıcı ve güçlü bir mücadele ortamı oluşturmak ve uyuşturucu suçlarına daha seri müdahale imkanı sağlayan Uyuşturucu ile Mücadele Mobil Uygulaması (UYUMA) elektronik medya uygulaması sanal mağazalarından akıllı telefonlarınıza indirerek bildirimde bulunabilirsiniz. Uyuşturucu kullanımı bağımlılık düzeyine geldikten sonra tedavi oldukça zahmetli bir süreçtir. Ancak bu tedavi edilemez anlamına gelmemektedir. Kişi tedavi olmaya ve tamamen bırakmaya istekli ise, o zaman başarı oranı çok yüksektir. Ben bağımlı olmam, kontrol edebilirim, ara sıra kullanmaktan bir şey olmaz gibi yanlış inançlara kapılmamak gerekmektedir. Uyuşturucuyu bırakmak ve bu konuda destek almak için Sağlık Bakanlığına bağlı Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Vefa Psikiyatri Polikliniğine, Sağlıklı Hayat Merkezlerine ve ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattına başvurabilirsiniz.” denildi. MERVE KARAMAN