Tarım Fuarı kapılarını açtı

611

11. Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı (KÜTAF) törenle ziyarete açıldı.

4 gün sürecek olan fuarda, tarım makineleri ve ekipmanları, organik gübre, tohum ve yem ürünlerinin tanıtılacağını belirtildi.
Kütahya Belediyesi Fuar Alanı’nda yaklaşık 20 bin metrekare alanda kurulan fuara, 227 firma katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Vali Ömer Toraman, fuarın bölgede tarım ve hayvancılığın daha iyi şartlarda yapılmasına katkı sağlayacağını söyledi.
İlin tarım bakımından geniş alanlara sahip olduğunu belirten Toraman, “Verimliliğin artması için teknolojiden istifade etmemiz gerekir. Bu nedenle bu tür fuarlar büyük önem taşıyor. Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz daha az insan gücüyle daha çok teknolojiden, teknikten ve bilimden istifade ederek nasıl daha fazla ürün elde edebileceklerinin gözlemlerini yapacaklar, fuar sayesinde sektörün gelişimini değerlendirebilecekler.” diye konuştu.

Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık da tarım sektörünün ülkenin ekonomisi ve istihdamında önemli paya sahip olduğunu anlattı.
Tarım ve hayvancılığın stratejik önemi bulunduğuna değinen Işık, “Tarım fuarları, teknolojinin tanıtımına, ayrıca diğer teknolojiler olarak tanımladığımız kaliteli tohumluk, sulama, gübreleme, mekanizasyon gibi teknolojilerin üreticilerle buluşmasını sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır. Fuarların amacı bu. Bir tarafta üreticilerimizin ürettiği faaliyetlerle ve ürünler, diğer tarafta bunlara hizmet edecek daha modern teknolojilerle üretimi gerçekleştirmek amacıyla geliştirilen teknolojileri bu alanlarda buluşturmak. İnanıyorum ki burada yurt içinden değişik illerimizden gelen birçok üreticimiz, sanayicimiz, tarım makinaları, enerji ve traktör üretimi başta olmak üzere, sulama ekipmanları, süt makineleri gibi birçok tesisi burada üreticilerimiz ayağında görecekler. Bazı ticari ilişkilere bu fuarlar vesile olacak. Onun için önemsiyoruz.” dedi.
Frig Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Varol da birçok kurumun destek verdiği fuarı, yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini dile getirdi.

Varol, “2009 yılında başladığımız bu fuarda geride bıraktığımız 10 yıl içerisinde toplam 1 Milyon ziyaretçiyi Kütahya’da ağırlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sayının yaklaşık yüzde 30’luk kısmı ise tamamen il dışından gelen ziyaretçilerden oluşmaktadır. Fuar sektöre yaptığı katkı dışında şehre sosyo ekonomik, yapısal ciddi katkılar sağlamaktadır. Bazı otellerdeki doluluk oranları yükselmekte, alış veriş merkezlerindeki ve çinicilikteki satış rakamları artmaktadır. Bu bizlere sevinç ve gurur katmaktadır. Aynı zamanda 10 yıllık serüvenimizde 3 kez sayın bakanlarımızı ilimizde ağırlamış bulunmaktayız. 11. Kütahya Tarım Fuarı bu yıl farklı zorluklara da göğüs germektedir. Bizlerden sonra yola çıkan Eskişehir, Afyon Tarım fuarları bu yıl gerçekleştirilememiş, İzmir, Konya gibi özel tarım fuarları da yüzde 30-40 gibi küçülmeye gitmişlerdir. Biz Frig Fuarcılık olarak küçülmeyi seçmedik. Bazı tavizler vererek firma sayımızı kurumuş bulunmaktayız. Hem bütçemizi arttırdık, hem de ileride daha fazla ziyaretçi getirme çabası içerisinde olduk. Firmalarımıza ekonomik yükler getirmeden bu yıl fuarımızı açmaktayız. Sayın Belediye Başkanım, bu fuar alanı 2004 yılında yapılmış, fakat geçen zamanın yorgunluğunu üzerinde fazlaca hissetmektedir. Sizlerin alanın rehabilitesi için gayret göstereceğinize canı gönülden inanıyorum. Fuar alanındaki fiziki sıkıntıların giderilmesi ile birlikte hayalini kurduğumuz maden, toprak, kitap fuarları da daha rahat yapılabilecek ve fuarlar şehrimize sosyo ekonomik hayatımıza katkılar sağlayacaktır” dedi. İHA